Rjukanfossen i Tovdal

Rjukanfossen er en del av Årdalen naturreservat som var verna i 1993 mot kraftutbygging. Tovdalselva er den lengste elva i Sør-Norge  som renner uregulert fra fjell til sjøen. Elva starter i Straumsfjorden (757 moh) og ender opp ved Kjevik i Kristiansand. Rjukanfossen i Tovdal ligger en drøy times kjøring fra Grimstad.

Årdalen har et rikt dyreliv. Hjort, villrein, gaupe, ulv og bjørn er sett i reservatet, samt at kongeørn, jaktfalk og hubro hekker her. Det eneste vi møtte på var noen spiste beverstokker og noen småfisk i elva.

Turen tar ca 1 time fra parkeringen med full oppakning. Lengden er på 3 Km, med variert terring. Følg de  røde merkinga opp til naturresevatet. Inne i reservatet er det ikke merket løyper. Merka løype starter ved infoskiltet med rundkjøringa på Dale.

Når stien slutter ser du rett på fossen. En praktfull foss som faller nedover fjellsiden. Jeg anbefaler å gå rundt på andre siden der fossen renner ut. Der finner du masse fine rasteplasser, leirplasser med mange fine badeplasser.

Følger du stien enda en times tid innover kommer du til en gamel seter. For å komme hit må du passere elva to ganger via noen fine broer.

Følg dei raude merka opp til naturresevatet. Inne i reservatet er det ikkje merka løyper.
Merka løype startar ved infoskiltet med rundkjøyringa på Dale.

God tur Hilsen Svenja, Kåre Gunnar og Espen

[nggallery id=21]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *